Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

nalewka  z  dzikiej  róży

SKŁAD:

  • Owoce dzikiej róży  3 kg
  • Spirytus  2 litry
  • Woda  1,5 litra
  • Miód lipowy  1 litr
  • Goździki  15 sztuk
  • Sok z  1 cytryny
  • Rumianek suszony  2 torebki do parzenia
  • Mięta suszona  2 łyżeczki
  • Garść rodzynek


     Zebrać owoce dzikiej róży, umyć , obciąć ogonki i szypułki i wrzucić do słoja. Rozrobić spirytus z wodą, wlać do słoja, dodać przyprawy. Zostawić na słonecznym parapecie na miesiącm zlać płyn i dodać miodu do owoców róży. Po dwóch tygodniach zlać miód. Zalać dziką różę ciepłą wodą w ilości pół litra, przecedzić. Połączyć wszystkie płyny. W zależności od użytego miodu nalewka może być niezbyt klarowna - można ją dodatkowo przefiltrować. Jeżeli zależy nam na kryształowo przezroczystej nalewce, powinniśmy najpierw miód, lub cukier rozpuszczony w wodzie - odszumować, czyli zagotować i zebrać z wierzchu szumowiny. Potem dopiero takim roztworem zalewamy owoce, nastepnie je odcedzamy. Po kilkumiesięcznym klarowaniu i dojrzewaniu zlewamy nalewkę i szczelnie korkujemy.