Destylatory.pl
Metody destylacji, aparatura
Menu
Kolumny rektyfikacyjne
Kolumny półkowe
Pot stille, alembiki
nalewki domowe
kalkulator rozcieńczania alkoholu
Wódka ze spirytusu
Wyznaczanie mocy i wytrawności wyrabianych trunków.
CO CHCESZ ZROBIĆ
Rozcieńczyć spirytus z wodą, lub wódką
Zmieszać kilka płynów o różnym stężeniu
Z góry ustalić ilość, moc i słodycz trunku
Rozrobić trunek, dosłodzić odpowiednio
SPIRYTUS
Ilość spirytusu [ml]
Moc spirytusu [% obj.]
WODA
Ilość wody lub wódki [ml]
Jeśli wódka, podaj % obj.
KOLEJNE SKŁADNIKI
Ilość płynu [ml]
Moc płynu [% obj.]
SKŁAD TRUNKU
TRUNEK
Uzyskany macerat [ml]
Moc maceratu [% obj.]
Oczekiwana moc [% obj.]
owoce sok
owoce cukier
SKŁADNIKI
Dodany płyn [% obj.]
Sypki cukier [% w całości]
Płynny miód [% w całości]
Cukry w maceracie [%]
Uwzględniona kontrakcja, mniejsza objętość rozpuszczonego cukru, mniejsza słodycz miodu
CHCĘ UZYSKAĆ
Ilość trunku [ml]
Stężenie trunku [% obj.]
Zawartość % cukru w trunku
Podział wódek
SKŁADNIKI
Początkowy % obj. nalewu
Składnik dolewany [%obj.]
Kalkulator uwzględnia średnią
kontrakcję i zmniejszoną objętość
cukru po rozpuszczeniu.
WYNIK OBLICZEŃ...