Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Aparatura do bimbruDestylatory.pl

  Opis sprzętu, porady

Potstille  alembiki

Pot-stille  alembiki

    Tradycyjna metoda destylacji nastawów z owoców, bądź ziarna polega na dwukrotnym odpędzie w prostym aparacie zwanym alembikiem lub pot stillem. Sposób ten jest do tej pory stosowany w renomowanych destylarniach whisky, czy koniaku. Gdy wymienia się stare aparaty destylacyjne, pieczołowicie odtwarza się wszelkie detale, łącznie z wgnieceniami deflegmatora, aby zachować niepowtarzalny smak z tej konkretnej destylarni.
Użycie alembika, może dać doskonałe rezultaty, wymaga jednak doświadczenia, gdyź oprócz wielkości i kształtu deflegmatora, stopnia pochylenia rury odpędowej, tempa grzania i odpowiedniego chłodzenia, ogromną rolę odgrywa doświadczenie prowadzącego destylację. Od niego zależy właściwe odcięcie przedgonów i pogonów podczas drugiego odpędu, a jednocześnie zachowanie jak najpełniejszego smaku i aromatu destylatu.
Destylat musi też dojrzeć, leżakując przez dłuższy czas. Najlepiej w dębowej beczce.