Nalewka z orzechów
SKŁAD:
W połowie lipca zebrać zielone orzechy, pokroić w ćwiartki i wrzucić do słoja. Rozrobić spirytus z wodą, wlać do słoja, dodać przyprawy. Zostawić na słonecznym parapecie na 4 tygodnie. Potem zlać płyn i dodać miodu do orzechów. Po dwóch tygodniach zlać miód. Zalać orzechy ciepłą wodą w ilości pół litra, przecedzić. Połączyć wszystkie płyny. W zależności od użytego miodu nalewka może być niezbyt klarowna - można ją dodatkowo przefiltrować. Jeżeli zależy nam na kryształowo przezroczystej nalewce,
powinniśmy najpierw miód, lub cukier rozpuszczony w wodzie - odszumować, czyli zagotować i zebrać z wierzchu szumowiny. Potem dopiero takim roztworem zalewamy owoce, nastepnie je odcedzamy. Po kilkumiesięcznym klarowaniu i dojrzewaniu zlewamy nalewkę do ciemnych butelek i szczelnie korkujemy. Nalewka bardzo zmienia smak w trakcie dojrzewania. Warto poczekać 2 lata, aż ujawni się pełnia smaku.