Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

nalewka porzeczkowa

SKŁAD:

  • Młode liście czarnej porzeczki
  • Spirytus 50% 1 litr
  • Cukier  200g

  • Owoce czarnej porzeczki  3 kg
  • Spirytus  1,5 litra
  • Woda  1 litr
  • Cukier  0,5 kg
  • Nalewka z liści porzeczki  1 litr
  • Sok z 2 cytryn
  • Kora cynamonu  1/2 laski
  • Kardamon  3 ziarna
  • Goździki  8 sztuk


     W pierwszej kolejności trzeba przygotować listkówkę, która zapewni niezwykły aromat nalewki. Na wiosnę zrywamy młodziutkie liście porzeczki. Wkładamy ciasno do słoika i zalewamy litrem spirytusu o mocy 50%. Po miesiącu zlewamy, a liście zasypujemy 200g cukru. Gdy cukier się rozpuści wyciskamy liście i łączymy oba nastawy.
    Gdy dojrzeją porzeczki usuwamy szypułki, wsypujemy do gąsiorka i zalewamy roztworem spirytusu. Dodajemy sok z cytryn, połamany cynamon, zgniecione ziarna kardamonu i goździki. Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po czterech tygodniach zlać płyn znad owoców. Porzeczki zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie aż cukier się rozpuści i wyciągnie alkohol z porzeczek. Od czasu do czasu warto wymieszać. Znowu zlać płyn, a owoce wycisnąć na prasce. Łączymy oba nalewy, oraz listkówkę ,następnie odstawiamy do samoczynnego sklarowania. Gdy na dnie osadzi się osad, a reszta nalewki jest klarowna, zlewamy wężykiem nalewkę do butelek, osad można przefiltrować. Odstawiamy na przynajmniej parę miesięcy w chłodne miejsce. Przed rozlaniem do butelek warto sprawdzić,czy odpowiada nam słodkość oraz moc nalewki i ewentualnie to skorygować.