
nalewka porzeczkowa
SKŁAD:
W pierwszej kolejności trzeba przygotować listkówkę, która zapewni niezwykły aromat nalewki. Na wiosnę zrywamy młodziutkie liście porzeczki. Wkładamy ciasno do słoika i zalewamy litrem spirytusu o mocy 50%. Po miesiącu zlewamy, a liście zasypujemy 200g cukru.
Gdy cukier się rozpuści wyciskamy liście i łączymy oba nastawy.
Gdy dojrzeją porzeczki usuwamy szypułki, wsypujemy do gąsiorka i zalewamy roztworem spirytusu. Dodajemy sok z cytryn, połamany cynamon, zgniecione ziarna kardamonu i goździki.
Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po czterech tygodniach zlać płyn znad owoców.
Porzeczki zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie aż cukier się rozpuści i wyciągnie alkohol z porzeczek. Od czasu do czasu warto wymieszać. Znowu zlać płyn, a owoce wycisnąć na prasce. Łączymy oba nalewy, oraz listkówkę ,następnie odstawiamy do samoczynnego sklarowania. Gdy na dnie osadzi się osad, a reszta nalewki jest klarowna, zlewamy wężykiem nalewkę do butelek, osad można przefiltrować. Odstawiamy na przynajmniej parę miesięcy w chłodne miejsce. Przed rozlaniem do butelek warto sprawdzić,czy odpowiada nam słodkość oraz moc nalewki i ewentualnie to skorygować.
