Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

nalewka  wiśniowa

SKŁAD:

  • Wiśnie  3 kg
  • Spirytus  2 litry
  • Woda  1 litr
  • Cukier 0,5 kg
  • Nalewka z pestek pigwowca 100 ml
  • Sok z 1 cytryny
  • Kora cynamonu 2 duże kawałki


     Najlepsze są bardzo ciemne wiśnie, niezbyt wodniste. Trzeba je opłukać i usunąć pestki drylownicą. Jeżeli nie będziemy dodawać (dla aromatu i smaku) nalewki z pestek pigwowca, musimy pozostawić co 10 wiśnię z pestką. Wsypać wiśnie do 8 - 10 litrowego słoja i zalać rozrobionym spirytusem. Wrzucić korę cynamonu pokrojoną w cienkie paski, dodać sok z cytryny. Jeżeli owoce nie są całkowicie zanurzone trzeba dolać wódki. Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po czterech tygodniach zlać płyn znad owoców. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić na 2 tygodnie aż się rozpuści i wyciągnie alkohol z wiśni. Od czasu do czasu warto wymieszać. Znowu zlać płyn, a owoce wycisnąć na prasce. Nie wyciskamy zbyt starannie - wiśnie w alkoholu można w różny sposób spożytkować w kuchni. Wszystkie uzyskane płyny połączyć, dodać pestkówkę z pigwy i odstawić do samoczynnego sklarowania. Gdy na dnie osadzi się osad, a reszta nalewki jest klarowna, zlewamy wężykiem wiśniówkę do butelek i szczelnie korkujemy. Odstawiamy na przynajmniej parę miesięcy w chłodne miejsce. Osoby które preferują słodkie nalewki, mogą użyć podwójnej ilości cukru.
    Pestkówkę uzuskujemy zalewając pestki spirytusem około 70% tak, aby w słoju było dwukrotnie więcej płynu niż pestek. Po 3-4 tygodniach trzymania w ciepłym miejscu, zlewamy i mamy aromatyczną i charakterystyczną w smaku zaprawę.