Nalewka Dereniowa
SKŁAD:
Owoce derenia zbierać w pełni dojrzałe, otrząsane z drzewa lub podnoszone z ziemi. Jeżeli je zrywamy, trzeba poczekać 3 dni aż zmiękną, przemrozić w zamrażalniku i dopiero wtedy wsypać do słoja. Zalać rozrobionym spirytusem i odstawić na conajmniej miesiąc w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po zlaniu płynu znad owoców.
nasypać cukru i odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu warto wymieszać. Znowu zlać płyn, a owoce wycisnąć na prasce. Pod koniec wyciskania trzeba sprawdzać czy smak ekstraktu nie pogarsza się. Uzyskane płyny połączyć. Dereniówka łatwo się klaruje, zlewamy ją wężykiem, a osad filtrujemy i dolewamy, bądź zużywamy osobno. Odstawiamy na przynajmniej rok w chłodne miejsce, cierpliwość zostanie nagrodzona wybornym smakiem.
Dereniówkę z powodzeniem można łączyć z pigwówką, uważając, aby smak pigwowca nie zdominował nalewki.