Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

Nalewka  Dereniowa

SKŁAD:

  • Dojrzałe owoce derenia  3 kg
  • Spirytus  3 litry
  • Woda  1,5 litra
  • Cukier  0,5 kg

     Owoce derenia zbierać w pełni dojrzałe, otrząsane z drzewa lub podnoszone z ziemi. Jeżeli je zrywamy, trzeba poczekać 3 dni aż zmiękną, przemrozić w zamrażalniku i dopiero wtedy wsypać do słoja. Zalać rozrobionym spirytusem i odstawić na conajmniej miesiąc w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Po zlaniu płynu znad owoców. nasypać cukru i odstawić na 2 tygodnie. Od czasu do czasu warto wymieszać. Znowu zlać płyn, a owoce wycisnąć na prasce. Pod koniec wyciskania trzeba sprawdzać czy smak ekstraktu nie pogarsza się. Uzyskane płyny połączyć. Dereniówka łatwo się klaruje, zlewamy ją wężykiem, a osad filtrujemy i dolewamy, bądź zużywamy osobno. Odstawiamy na przynajmniej rok w chłodne miejsce, cierpliwość zostanie nagrodzona wybornym smakiem.
     Dereniówkę z powodzeniem można łączyć z pigwówką, uważając, aby smak pigwowca nie zdominował nalewki.