Musisz być pełnoletni, by korzystać z tej strony

WYCHODZĘ    JESTEM PEŁNOLETNI
flaga brytyjska

Destylatory.pl

Opis sprzętu, porady, przepisy

flaga brytyjska
BECZKA-STARKI

Gruszkówka

    Po zerwaniu gruszki powinny dojrzeć. Przystępujemy do fermentacji, gdy są już miękkie, ale jeszcze nie brązowieją. należy je umyć i pozbawić ogonków, pestek, gniazd nasiennych i dokładnie rozdrobnić. Aby zapewnić szlachetnym drożdżom jakie dodamy właściwe warunki fermentacji, należy odpowiednio dokwasić nastaw do wartości 3 pH, dodajemy również enzymy, aby upłynnić ferment. Zabezpieczy to przed rozwojem w nastawie wielu szkodliwych organizmów. Fermentacja powinna przebiegać w zamkniętym pojemniku zabezpieczonym rurką fermentacyjną, w temperaturze 14-18°C.



    Aby zachować jak najwięcej aromatu, zaraz po zakończeniu fermentacji należy przeprowadzić dwukrotny odpęd. Destylat z gruszek jest bardzo aromatyczny, gdyż zawiera dużo olejków. Może być to przyczyną pewnej mętności - należy pamiętać, że mechaniczna filtracja zawsze powoduje zubożenie smaków i aromatu. Destylat z gruszek również musi dojrzeć, jednak jest wrażliwy na temperaturę, światło i nadmiar tlenu. Z tego powodu trzeba zapewnić właściwe warunki przechowywania. Mimo swojej słodyczy gruszki zawierają tylko około 10% cukru ulegającego fermentacji.